Rejsehilsen fra Ecuador
Mette Mølgaard Henriksen og Mie Olsen – vinderne af Timbuktu Prisen 2022 – har sendt en hilsen fra deres rejse til Ecuador
Kære Timbuktu Fonden
Vi har nu rejst rundt i fire områder i Ecuadors Amazonas og dækket forskellige cases – alle med oprindelige folk og skadelig udvinding i centrum. Først var vi i Sarayaku, hvor Kichwa-folket bor. Sarayaku har været ekstremt dygtige til at beskytte deres område. I 2012 vandt de en historisk retssag mod den ecuadorianske stat, der i strid med både natur- og menneskerettigheder havde givet licenser til storstilet olieudvinding på deres område. I dag har sagen sat juridisk præcedens og haft stor symbolsk betydning.
Derefter tog vi til Tena, hvor den lokale aktivistgruppe Napo Resiste kæmper mod ulovlig minedrift langs deres hovedflod. Vi fulgte aktivisterne og deres advokat til demonstrationer og sejlede ned ad floden for med egne øjne at se maskiner og graveudstyr vende jord og sten på steder, hvor al aktivitet på papiret er forbudt. De nederste dele af vandløbet er forurenede, og mange træer er ryddet.
Længere nordpå drog vi til Lago Agrio, som er kendt for det omfattende olieudslip, der bliver karakteriseret som ‘Amazonas’ Tjernobyl’, som Texaco (i dag Chevron) stod bag helt tilbage i 1992. De lokale venter stadig på den erstatning, de blev lovet med retssag-kendelsen fra 2011. Vi så med egne øjne den stadigt synlige olie i undergrunden samt flere store anlæg, hvor regeringens selskab PetroEcuador udvinder og brænder gas af døgnet rundt. Desværre er flere af de oprindelige folk i området blevet syge pga. forureningen.
Sidst var vi i og omkring Yasuni Nationalpark, hvor den ecuadorianske regering har øget olieudvindingen markant indenfor de senere år. Her interviewede vi lokale, som både kunne fortælle om fordele (som arbejdspladser og veje) og ulemper (forurening og skovrydning) ved selskabernes indtog.
Alle sagerne kaster lys på ecocide-debatten. For hvordan kan man konstruktivt sanktionere udvinding, der er skadelig for både natur og mennesker – på nationalt, regionalt og internationalt niveau? Er løsningen en international indførsel af ecocide (dvs. at åbne for indblanding udefra i nationale affærer)?
Det er bare ét af de dilemmaer, vi vil bruge materialet til at dykke ned i. Og engagere et dansk publikum i. For nu er vi stadig i gang med at bearbejde interviews, videoklip og indtryk. Men vi har også allerede produceret de første historier!
Vi glæder os til at dele dem med jer.
Varme hilsner
Mie & Mette