Vinder af Timbuktu Fondens store pris på 100.000 kr. går i 2023 til den colombianske kunstner Juan Arreaza og den danske fotojournalist Mads Nissen
22. august uddeles prisen ved et åbent og gratis debatarrangement om formidling fra det globale syd.
Vinderprojektet følger kokainens rejse fra start til slut. Fra den fremstilles i Colombias forsømte landområder til den smugles ud af landet i narkobåde ved kysterne og ’muldyr’ i lufthavnene. Ved Europas havne ankommer den, og gennem Nissens fotografier og Arreazas malerier, tegninger og installationer forfølges det blodige og lukrative spor gennem den kriminelle underverden og frem til natklubberne herhjemme.
De to prisvindere ser kokainhandlen fra to forskellige steder. Arreaza som colombianer med alle de følelser, der ligger i det, og Nissen fra Danmark, som har en af de befolkninger i verden, der tager mest kokain.
“Næsten alle de colombianske familier, jeg kan kender, har en fortælling om vold eller død i deres familier relateret til kokain. Så det er klart, at det vækker en masse følelser i colombianerne. Men de er også trætte af den stigma, som der er i det. De skal høre jokes og deres kufferter bliver splittet ad i lufthavnen, hver gang de rejser,” fortæller Mads til Globalnyt.
Mads Nissen er gift med en colombiansk kvinde, hvis gudfar blev slået ihjel af Pablo Escobar i 1980’erne. Så kokainkrigen er nu også en del af hans familiefortælling.
Skal forbinde det globale syd til vores liv herhjemme
I Danmark stiger de unges kokainforbrug. Kokain har et glamourøst ry som stoffernes champagne, og unge, som ellers er samfundsbevidste, tænker måske kun på kokainforbruget som et dilemma i forhold til deres eget helbred. Det stræber årets prisvindere efter at ændre. Med dette projekt skal de unge se og mærke, hvordan forbrug af kokain har alvorlige konsekvenser for andre mennesker. Det medfører mord, fattigdom og korruption.
“Kokain bliver tit behandlet som om, det er en kuriositet, men hvis du kigger på al statistik, har der aldrig været mere. Hvad det betyder for helt uskyldige mennesker er fuldstændig undervurderet, så det glæder jeg mig til at være med til at sætte fokus på og rette ansvar mod Danmark også.” siger Mads til Globalnyt.
Og det er netop derfor prisen og de 100.000 medfølgende kroner er gået til Mads Nissen og Juan Arreaza, fortæller Timbuktu Fondens formand, Thomas Ravn-Pedersen. De unge skal se og mærke, hvordan deres tilsyneladende uskyldige personlige forbrug af kokain har alvorlige konsekvenser for andre mennesker på den anden side af kloden.
”I Timbuktu Fonden tror vi på, at når viden bliver personlig og nærværende, kan vi skabe engagement og handling. Årets prisvinder har et stort potentiale for netop at forbinde en problematik i det globale syd til vores liv herhjemme. Og vi er særligt begejstrede for det nytænkende formidlingsgreb, hvor blandingen af billedkunst og dokumentarfotografi kan vække empati og appellere til adfærdsændring,” siger Thomas Ravn-Pedersen.
Mads Nissen er i 2023 både kåret som verdens bedste fotograf og har for tredje gang vundet hovedprisen ved World Press Photo.
Vi overrækker prisen til Mads Nissen tirsdag den 22. august kl.17 i København
Timbuktu Prisen vil blive overrakt ved et åbent og gratis arrangement 22. august på UNION. Her vil sidste års vindere, Mette Mølgaard Henriksen og Mie Olsen, fremvise deres projekt, mens instruktøren bag den Oscar-nominerede Flugt, Jonas Poher Rasmusen, og Ukraine-korrespondent Thea Pedersen stiller op til debat.
Vi vil vise eksempler på, hvordan vi kan nytænke formidling, skabe mellemfolkelig forståelse og inspirere til handling. Og vi vil stille skarpt på udfordringerne, og hvordan vinderprojekterne bidrager til viden, empati, engagement og handling.
PROGRAM
16.30: Dørene åbnes. Kom gerne i god tid til bobler og snacks
17.00: PRISEVENT – Velkommen og prisoverrækkelse, v/ formand Thomas Ravn-Pedersen
17.10: Timbuktu Fondens prisvinder 2023 fotojournalist Mads Nissen fortæller om sit og billedkunstner Juan Arreazas projekt: Sangre Blanca – “Kokainens virkelige pris”
17.25: Timbuktu Fondens prisvinder 2022, journalisterne Mette Mølgaard Henriksen og Mie Olsen, har været i Ecuador for at undersøge den lokale kamp mod olieindustriens ødelæggelse af Amazon-junglen. De vil vise billeder og fortælle om deres projekt: “Ecocide på danskernes dagsorden”. Mie og Mette dokumenterer og skriver om internationale forhold, bæredygtig udvikling og Latinamerika.
17.40: Kort pause
17.45: DEBAT
Hvordan kan vi formidle på nye måder fra det globale syd? Hvordan kan vi sætte mennesket i centrum og skabe forståelse for andres livsvilkår? Hvordan kan vi skabe fortællinger, der har relevans for danskerne, og forhåbentlig skabe engagement? Kan vi forbinde problematikker i det globale syd til vores liv herhjemme og inspirere til adfærdsændring og handling?
- PANELDELTAGERE
Jonas Poher Rasmussen: instruktør og manuskriptforfatter, som kom på alles læber i forbindelse med Oscar-uddelingen i 2022, hvor hans animerede dokumentarfilm FLUGT var nomineret til ikke mindre end tre priser, bl.a. bedste dokumentarfilm. Jonas kan oversætte personlige vidnesbyrd til medrivende filmiske fortællinger. - Thea Pedersen: journalist og korrespondent i Ukraine for Jyllands-Posten. Thea har siden 2017 arbejdet som freelancejournalist i Irak, Syrien, Yemen, Libanon, USA, Afghanistan og nu Ukraine. Hun er, som hun selv siger, først og fremmest menneske, og nok netop derfor formår hun at skrive lige ind i hjertet på danskerne.
- Mads Nissen: Timbuktu Fondens prisvinder 2013 og 2023. Mads er en af Danmarks mest markante og prisvindende dokumentarfotografer. Med sine dragende billeder sætter han fokus på vor tids store globale udfordringer såsom ulighed, væbnede konflikter og menneskets ofte destruktive forhold til naturen, herunder klimakrisen.
- Thomas Aue Sobol: Timbuktu Fondens prisvinder 2010. Thomas arbejder som dokumentarist og producer i krydsfeltet mellem dokumentar, teknologi og rollespil. Han bruger interaktiv historiefortælling til at lede publikum ind i nye verdener – og skabe empati og inspirere til forandring. Thomas er medlem af bevillingsudvalget i OpEn-puljen.
- Moderator: Charlotte Harder, kommunikations- og pressechef i Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation. Medlem af bestyrelsen i Timbuktu Fonden og tidligere engagementsdirektør i Folkekirkens Nødhjælp.
18.45: Flere bobler, snacks og hygge – DJ Mezcal sørger for de sydamerikanske rytmer
19.30: Tak for i aften
PRAKTIK
Deltagelse: Gratis og kræver ingen tilmelding
Dato: Tirsdag den 22. august kl.16:30 – 19.30. Selve eventen er kl.17-18.45. Du kan komme tidligere, samt hænge ud efter debatten slutter.
Sted: UNION, Nørre Allé 7, København N. Lokale Aula på 1. sal
Kontakt:
Formand for Timbuktu Fonden, Thomas Ravn-Pedersen: 2941 4603.
Mads Nissen: www.madsnissen.com – info@madsnissen.com
@madsnissenphoto
Photo Credit: Patrick Brown foto af Mads & Juan. Resten Mads Nissen