Stort antal fremmødte til Timbuktu-debat om international udviklingsstøtte 2025

Den 10. oktober løftede Timbuktu Fonden sløret for sin årlige finanslovsanalyse sammen med journalist Jesper Heldgaard og IDA Global Development. Til fyraftensmødet gik diskussionen på alt fra lukning af ambassader i Afrika til et faldende fokus på menneskerettigheder.

Der er flere spændende ambitioner men også paradokser i regeringens 2025 finanslovsudspil.

Ukraine står til at forblive det største modtagerland af danske bistandskroner, og støtten prioriteres over klima og grønt udviklingssamarbejde på globalt plan. Det synes umiddelbart at clashe med regeringens og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens ”Afrika-strategi” om at sætte kontinentet på en investeringsmæssig førsteplads.

Omvendt er der gode takter til at øge det bilaterale samarbejde med Afrika, herunder åbne tre nye ambassader og forstærke diplomatiske ressourcer i udvalgte lande som Rwanda, Senegal og Tunesien.

Det påpegede Jesper Heldgaard, journalist og forfatter til analysen ”Afrikas År: Analyse af det internationale udviklingssamarbejde i finanslovsforslaget 2025”. Rapportens hovedpointer blev præsenteret ved Timbuktu Fonden fyraftensmøde i Folkekirkens Nødhjælps kantinelokaler den 10. oktober.

Læs analysen her:  FFL25_WEB_OK.pdf (timbuktufonden.dk)

I år var et rekordhøjt antal deltagere i år mødt op for at debattere med.

Mødet blev afholdt sammen med det tværfaglige netværk IDA Global Development med formålet at skabe offentlig gennemsigtighed og sætte kritisk fokus på finanslovsforslaget inden dets politiske implementering næste år.

I 2025 øges den nationale Afrika-indsats til i alt 9,7 milliarder kroner, og der er lagt op til en bredere udmøntning til innovative støttepuljer målrettet bl.a. kunst og kultur og samarbejde om vandressourcer.

Til gengæld har Danmark set en mindre grad af åbenhed om beslutningerne i finanslovsforliget, der er kendtegnet ved både et reduceret fokus på at mindske fattigdom samt en generel nedprioritering af irregulær migration som hovedspor, argumenterede Heldgaard.

Både han og forkvinde for Udviklingspolitisk Råd Anne Mette Kjær stillede især spørgsmålstegn ved, at danske politikere ikke åbent deler beslutninger som f.eks. lukning af afrikanske ambassader med offentligheden.

De påpegede desuden den faldende opmærksomhed på demokrati og menneskerettigheder, og hvordan bistanden er blevet mere fragmenteret, fordi pengene puttes i flere mindre puljer. Til gengæld vægtes geopolitik, økonomisk vinding og strategisk samarbejde højere.

På scenen deltog også Silke Birkenborg Andersen, FN-delegat fra Dansk Ungdoms Fællesråd, samt politisk udviklingsordfører Trine Pertou Mach fra Enhedslisten og forhenværende ordfører Gunvor Wibroe fra Socialdemokratiet.

Timbuktu Fonden holder hvert år åbne events og fyraftensmøder omkring udviklingspolitik, globale forhold og international journalistik. Finanslovsanalysen er en tilbagevendende begivenhed, der præsenteres hvert år i oktober.

Billeder af Jacob Crawfurd