Timbuktu Talk til Fagfestival: Hvordan skaber vi en mere nuanceret offentlig debat om krige og kriser?

For første gang deltog Timbuktu Fonden som arrangør ved Dansk Journalistforbunds Fagfestival med et skarpt panel bestående af Lotte Folke Kaarsholm fra Politiken, Lars Erslev Andersen fra DIIS og bestyrelsesmedlem Oliver de Mylius fra Mellemfolkeligt Samvirke.

Den 15. november 2024 inviterede Timbuktu Fonden deltagere på Journalistforbundets årlige Fagfestival til en konstruktiv debat om, hvordan vi i Danmark skaber en mere nuanceret debat om kriser og konflikter i andre lande.

Et emne der lå mange på sinde. Især efter et år med voldsom konflikt i Gaza og Israel, der skabte splid og skillelinjer mellem danskerne – både i det offentlige mediebillede, på sociale medier og i debatprogrammer.

Da moderator Gitte Skotby-Young Ballenstedt fra Altinget Civilsamfund spurgte salen af festivaldeltagere ved kommunikationsscenen, hvor mange der for nyligt har hørt en debat, hvor folk ægte lyttede til modpartens synspunkt, rakte kun få personer hånden op.

Måske var det grunden til, at hele 70–80 mennesker mødte op til debatten.

For hvilke dynamikker er det, der skaber polarisering og oplevelsen af en fodboldkampslignende samtale, hvor man enten skal holde med den ene eller det andet hold? Og hvordan kan vi skabe plads til flere nuancer, åbenhed og forståelse?

Det diskuterede opinionsredaktør for Politiken Lotte Folke Kaarsholm, professor Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og Oliver de Mylius, Timbuktu bestyrelsesmedlem samt kampagneleder for Mellemfolkeligt Samvirke.

Mindre sociale medier og flere fysiske møder

Der var uenighed i panelet om, hvorvidt de traditionelle medier spiller en brobyggende eller en polariserende rolle i debatten om internationale krige. Mens Lotte Folke Kaarsholm mente, at medierne er centrale for at skabe forståelse, påpegede Lars Erslev Andersen for eksempel, hvordan journalister og studieværter tit ønsker ”konflikt og drama”.

Noget han som ekspert selv har været udfordret af, og som har resulteret i et forbehold for at udtale sig til medier. Oliver de Mylius, der selv for nyligt havde oplevet en intens tur i mediemøllen med Mellemfolkeligt Samvirke, fortalte om vigtigheden af at stå ved sit standpunkt som NGO og advokere for overholdelse af Folkeretten.

Alle tre deltagere var enige om én ting.

Nemlig at fysiske debatarrangementer og møder mellem mennesker danner langt bedre grobund for forståelse og empati for alle sider af en konflikt end dialogen på sociale medier. Men det er en udfordring for både medier, NGO’er og eksperter at skabe møder – på kryds og tværs af holdninger og geografi.

Et samfundsspørgsmål

Derudover understregede panelet, at det vigtigt altid at have en konstruktiv kildekritisk tilgang og forståelse for, hvilken baggrund og historie en bestemt person taler ud fra. Det skal vi blive bedre til at fokusere på og give plads til – uden at dømme – mente de.

Det brede spørgsmål om, hvordan vi som samfund kan skabe en bedre kommunikativ balancegang, er naturligvis for komplekst til at blive besvaret i en 45-minutter-lang debat på Fagfestivalen.

Alligevel tog Timbuktu talken et spadestik, og forhåbentligt vil der komme flere  bud på, hvordan vi kan kvalificere den offentlige debat om konflikter i andre dele af verden – uanset om de er tæt på eller langt væk.

Fonden planlægger i 2025 at afholde flere Timbuktu Talks rundt i landet for at diskutere global udvikling og ressourcefordeling – og hvorfor det er vigtigt for danskerne at følge med i og få kritisk oplysning om udlandet.