Timbuktu Prisen 2016
Jeg hedder Thomas Ravn-Pedersen og har som formand for fonden den store glæde om lidt at skulle overrække årets pris.
Det er i år syvende gang, at Timbuktu Prisen uddeles – og første år, at det er til et freelancebureau – eller rettere et JOURNALISTBUREAU, der modtager den.
Timbuktu Prisen er tidligere gået til journalisterne Tom Heinemann og Thomas Aue Sobol, fotografen Jørn Stjerneklar, to gravende journalister og en fotograf fra Berlingske: Eva Jung, Jette Aagaard og Mads Nissen, en filmdokumentarist Signe Byrge Sørensen, og sidste år til vores allesammens etiske vagthund, DANWATCH.
I år går prisen til TANK, Journalistbureauet TANK
Prisen er en af Danmarks største journalistpriser – indstiftet som følge af journalist og forfatter Jørgen Harboes fornemme donation for otte år siden til det, der blev til Timbuktu Fonden.
TANK blev indstillet til Timbuktu Prisen af bladet Udviklings redaktion v/Stefan Katic og Christian Andersen. Udvikling har været kunde hos TANK og har med egne øjne set – og blevet begejstret for bureauets evner.
Bl.a. med artikler fra Afrikas to største nationer målt på indbyggertal; Etiopien og Nigeria.
To afrikanske mastodont-stater, der begge har været kendt – eller berygtet – for kaos og fattigdom. Men som i disse år også bliver mere og mere kendt på enorme vækstrater, eksplosiv infrastruktur, økonomisk fremgang – samtidig med at store dele af befolkningen fortsat er ufatteligt fattige.
Mange danskere – ja og mange journalister – har ualmindelig svært ved at kapere, at Afrika i dag kan være – og er – mere end bare sult, nød og elendighed!
Som eksempel, kan jeg her afsløre, at da jeg i mit daglige arbejde, med Verdens Bedste Nyheder, i 2012 forsøgte at fortælle om den ny afrikanske virkelighed under overskriften ”Hver tredje afrikaner er nu middelklasse”, så provokerede det rigtig mange mennesker – inklusive nogle af de gamle garvede danske Afrika-journalister.
Og da migranter fra Vestafrika, sidste år voksede i antal i Europa, var der mange der konkluderede; ”se det passede jo ikke med den der afrikanske middelklasse, når nu de flygter til Europa pga. fattigdom”. Jo, begge dele kan jo faktisk godt passe. For når en tredjedel er middelklasse, så er der altså stadig et flertal, to tredjedele, der er alt for fattige…!
De nuancer bliver vi nødt til at vænne os til. Og heldigvis. Fordi verden er rykket mere sammen og forandrer sig med hastige skridt.
Og det behøver jeg heldigvis ikke at fortælle dagens prisvindere fra TANK. Når de rapporterer fra Lagos får vi en meget mere hel historie, om slumbyen på pæle, der kæmper med klimaet. Det er spændende læsning. Barskt. Men med håb. Og da de i Politiken foldede historier fra Dar es Salam og Lagos ud med spændende effekter, film og fascinerende drone-optagelser, bliver man suget ind i historierne. Det er kort og godt spændende og velskrevet. Det er mennesker af kød og blod, garneret med elegant grafik og videoer. Og faktisk har lige præcis det projekt indbragt jer en international nominering til en One World Media Award, i fornemt selskab med Al Jazeera og The Guardian! Og det er derfor at det tredje medlem af journalist-kollektivet, Lasse Wamsler, ikke kan være med her i dag – han er taget til London, for måske at hente en pris dér! Men I er sikre på Timbuktu Prisen 2016. Den er jeres, og fungerer jo først og fremmest fremadrettet. Derfor er det for juryen og fondens bestyrelse også vigtigt, at den kommende produktion, som Timbuktu-prisen vil komme til at medfinansiere, er væsentlig.
Og det er vi overbeviste om også vil være tilfældet for Timbuktuprisen 2016, når den skal omsættes til nyt journalistisk arbejde. I har peget på Ghana, som det land, I vil kaste jer over med en ny web-dokumentar om Ghanas væksthistorie på godt og ondt.
Jeg vil gerne takke juryen for et stort og godt arbejde med at udvælge årets prismodtager. Tak til Niels Elbæk fra Nairobi-klubben (du er her!), u-landsjournalisternes faglige forening, Lotte Dahlmann udpeget af Dansk Journalistforbund og Kirsten Lund Larsen fra Timbuktu Fonden. I tre var enige om, at TANK skal vinde i år. Så derfor kan jeg nu overrække noget stort.
En pris på 100.000 kr. – en hædersbevisning og en kurv – til modtageren af
Årets Timbuktu Pris – og prisen for kritisk u-landsjournalistik 2016:
Repræsenteret i dag ved
journalisterne Sven Johannesen
og Sune Gudmundsson
Held og lykke med projektet
– og et kæmpe tillykke til jer begge!
Foto: Jacob Crawfurd