Inspirationsdag på Vallekilde Højskole om at rejse ud og fortælle historier fra verden

Timbuktu Fonden havde den 20. marts et dynamisk eftermiddagsevent på Vallekilde Højskole med veloplagte oplægsholdere, masser af anekdoter fra felten og debat om værdien i at rejse uden for Europas grænser og lave reportage.
Vallekilde Højskole har over 100 elever, der lærer at formidle historier inden for diverse genrer. Skolen specialiserer sig i kreativ formidling med linjer som journalistik, forfatter, podcast, spiludvikling og tilrettelægger.
Derfor var det oplagt for Timbuktu Fonden at begive sig til Hørve i Nordvestsjælland for at lave en tema-eftermiddag på højskolen om global formidling. Formålet var at inspirere eleverne til at bruge deres faglighed og værktøjer til at rejse ud og reportere fra de dele af kloden, som tit underrepræsenteres i den danske debat og det generelle mediebillede.
”I har et vigtigt job. Det er jer, der skal sikre, at vi får spredt viden om forholdene i andre lande – både succeshistorierne og de glemte kriser. Vi går en fremtid i møde, hvor den opgave er ekstremt relevant,” sagde Timbuktu bestyrelsesmedlem fra Folkekirkens Nødhjælp Christina Pedersen til eleverne under den afsluttende panelsamtale.
Timbuktu Talken fandt sted torsdag d. 20. marts i fællessalen for alle skolens elever. Fonden afholdt arrangementet sammen med underviser på journalistlinjen Esben Christensen, og der var inviteret til kage og summe-session i spisesalen efter oplæggene.
En anderledes studietur til Ghana
Dagen startede med en fælles fortælling fra Karoline Fodgaard Hansen, Signe Charlotte Nielsen og Sigrid Debois Reuss fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), som alle tre har været på felt-studietur i Ghana sammen med mediet Verdens Bedste Nyheder.
De fortalte åbent og ærligt om, hvordan det var en øjenåbner at møde ghanesiske journalister og unge i et land, som på flere fronter er i dynamisk udvikling.
I Danmark hører vi ofte negative historier fra afrikanske lande, hvor vinklen er på død, politisk uro og angreb på civilrettigheder, fortalte Karoline, Sigrid og Signe med henvisning til aktuelle medieoverskrifter. Men der er langt flere nuancer, som kan inspirere et dansk publikum.
Inden for den ghanesiske lægepraksis opererer de eksempelvis med højtavancerede droner, der præcist og lynhurtigt transporterer blod til patienter over lange afstande i det øde landskab. Teknologien er unik og skræddersyet til landets infrastruktur.
Under oplægget blev Vallekildes elever også introduceret for høvdingekultur i Ghana, problemer med ulovlig affaldsdumping og den lokale udvikling i behandlingen af demensramte. Indimellem diskuterede de i små grupper, hvor de selv ville tage hen på reportagerejse og hvorfor.
Stærke fotografier fra Filippinerne
Når Danmark fra politisk side planlægger at hente sundhedsfaglig arbejdskraft fra udlandet, bør vi overveje hvor pressede afsenderlandenes egne sundhedssystemer er. Dygtige formidlere kan give en forståelse for andre lande og sætte konkrete billeder og ansigter på dem, debatten drejer sig om.
Det viste journalister Emilie Lærke og Siri Franceschi med virkningsfulde og stærke billeder fra et af de travleste hospitaler i Manila, Filippinernes hovedstad. Der lød et mindre kollektivt udbrud af chok i fællessalen, da eleverne blev præsenteret for et nærbillede af en ung mors sædefødsel.
”Fødegangene mangler ressourcer, så stuerne fyldes med 30 – 40 kvinder, liggende side om side, mens de har veer”, fortalte Emilie Lærke.
Journalistduoen delte ud af erfaringer fra deres feltrejse. Om at arbejde med skrøbelige kilder og metodiske overvejelser, når de besøgte filippinske sundhedsarbejdere i deres hjem og fotograferede patienter på sundhedsklinikkerne.
Inspirationsdagen blev afsluttet med en åben paneldebat, hvor eleverne kom med kritiske og undrende spørgsmål. Som for eksempel, hvordan danske formidlere kan ’forsvare’ at flyve til andre lande, når der eksisterer en klimakrise.
Når historien tjener et højere formål, lød den fælles refleksion.
Billederne er taget af Julie Teilmann Brixager fra Vallekilde Højskole.