Timbuktu Prisen 2013

Vinder: Mads Nissen, Jette Aagaard og Eva Jung

I 2013 modtog Mads Nissen, Jette Aagaard og Eva Jung fra Berlingske Timbuktu Prisen på 100.000 kr. Holdet stod i 2012 bag en omfattende serie om ”Blodobligationer”, der handlede om, hvordan bl.a. danske pensionsmidler blev investeret i afrikanske statsobligationer hos undertrykkende regimer.

Begrundelsen

”Vi synes, det er væsentligt, at årets prismodtagere kombinerer andre stofområder end den klassiske u-landsjournalistik, nemlig erhvervsstof, indland og politik, og sikrer bred udbredelse af deres historier via et stort mediehus’ mange platforme. Det er prisværdigt, at et etableret mediehus har formået at holde fast ved en ‘gravegruppe’, der også har globalt udviklingsperspektiv trods krise- og nedskæringstid. Samtidig glæder vi os over, at serien ikke blot er en rigtig god klassisk afslørende journalistisk præstation men også over effekten af artiklerne. Med blodobligationer som springbræt har rigtig mange danskere fået indsigt i vanskelige udviklingsdilemmaer fra et kontinent, der traditionelt er stærkt underprioriteret i dansk presse,” siger Thomas Ravn-Pedersen.

Thomas Ravn-Pedersen, Timbuktu Fondens formand

De får prisen som et arbejdslegat til at fortsætte den undersøgende kritiske journalistik om vilkår i fattige lande og den globale sammenhæng med vores egne vilkår, som de tidligere overbevisende har dokumenteret, at de er i stand til.

Pengene fra Timbuktu Prisen vil gøre det muligt for Mads Nissen, Jette Aagaard og Eva Jung at gennemføre yderligere rejser til fattige kontinenter for at levere nye eksempler på undersøgende u-lands- og udviklingsjournalistik.

Øvrige nominerede

De øvrige nominerede var journalist og redaktør Dan Larsen fra websitet verdensnyt.dk og den mangeårige Ritzau-journalist Hanne Sørine Sørensen.