Timbuktu Prisen 2024 går til visuel reportageserie om rekruttering af sundhedspersonale fra det globale syd

Vinderne er de to journalister Emilie Lærke og Siri Franceschi, der ønsker at sætte ansigt på migrerende sundheds- og omsorgsarbejdere for at kvalificere den danske debat om konsekvenserne af at hente ’ressourcer’ fra lande som Indien og Filippinerne.  

Trods markante udfordringer i asiatiske landes sundhedssektorer, vælger lokale sundhedsfaglige at forlade deres kendte rammer og lade sig rekruttere på tværs af landegrænser for at imødekomme en stigende efterspørgsel fra nordiske lande som Danmark. Her kan de få bedre job- og lønvilkår.

Men migrationen har en pris – både for det enkelte individ og det samfund, de forlader.

I år gives Timbuktu Prisen for undersøgende journalistik om globale forhold til projektet ”Uden ansigt”, der sætter kritisk fokus på regeringens planlagte ”import” af professionelle sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter fra Indien og Filippinerne.

Gratis tilmelding til prisoverrækkelsen foregår her:

Afholdelse af Timbuktu-prisen 2024 | Arrangementet (conferencemanager.dk)

Helhedsforståelse af kilder

Fotojournalist Emilie Lærke og journalist Siri Franceschi vil sætte konkrete ansigter på de mennesker, der planlægger at rejse til Danmark for at hjælpe til på udfordrede danske sygehuse og plejehjem.

På et bredere plan ønsker de at portrættere og stille spørgsmålstegn ved, hvordan vi opfatter og værdisætter mennesker (særligt kvinder) fra det globale syd, som regeringen har tænkt sig at indhente som arbejdskraft.

Journalist-duoen planlægger at rejse til Indien og Filippinerne primo 2025. Prisen på 100,000 kroner gør det muligt for dem at bruge tid i de berørte lande og opbygge stærke og fortrolige bånd med kilderne.

 

”Jeg tror, at vi begge har oplevet en frustration over, hvor unuanceret dækningen af svære problemstillinger som den globale omsorgskrise til tider er. Derfor er det vigtigt for os at bruge ordentlig tid med vores kilder, at opbygge en tillidsfuld og nuanceret relation til dem for at få flest muligt perspektiver med hjem. Det får vi mulighed for nu,”
siger Siri Franceschi.

 

Begge Timbuktu-prisvindere ønsker at kvalificere debatten om udlandsk arbejdskraft i sundhedssektoren herhjemme ved at fortælle om de mennesker og lande, som migrationen påvirker. Produktet bliver en visuel reportageserie samt en foredragsrække.

Siri og Emilie har arbejdet tæt sammen i flere år og driver sammen medievirksomheden ”Her Voice”, hvor de specialiserer sig i at fortælle historier om kvinder i det globale syd.

De har tidligere rapporteret om krigens konsekvenser for fordrevne kvinder fra Nagorno-Karabakh og sat fokus på, hvordan krigen i Gaza påvirker kvinder med palæstinensisk baggrund bosat i Danmark. Dertil har de hver især lavet flere internationale projekter.

Styrket debat om Danmarks plejesektor

I starten af 2024 indgik den danske regering en bred politisk aftale om at hente arbejdskraft fra tredjelande som Fillipinerne og Indien for at modsvare behovet i den danske sundheds- og ældrepleje. Aftalen skal sikre, at der ikke kommer til at mangle sygeplejersker samt op mod 15.000 SOSU-medarbejdere i 2035, som Finansministeriet ellers advarer imod.

En del af initiativet er målrettet uddannelse af sundhedspersonale. Det er stadig uvist, hvordan partnerskaberne kommer til at se ud.

Københavns Professionshøjskole, der huser sygeplejerskeuddannelsen, ser også et behov for mere nuanceret debat om emnet. De er i år medvært for Timbuktu Fondens prisoverrækkelse, som afholdes d. 11 september kl. 16.30 – 18.30 i skolens konferencelokaler på Tagensvej 86, 5 sal.

 

Skolen fortæller, at de har valgt at være medarrangør, fordi vinderprojektet i høj grad vedrører sygeplejerskefaget. Den ønsker at være med til at sætte fokus på ”care drain”, og hvorvidt import af sundhedspersonale løser udfordringerne i det danske sundhedssystem på den lange bane.

 

Derfor deltager institutchef Sussie Heidi Bratbjerg Israelsen også i en paneldebat på dagen.

Debat og program

Prisoverrækelsen finder som nævnt sted onsdag d. 11. september fra 16.30 – 18.30 ved Københavns Professionshøjskole på Tagensvej 86, 5. sal. Der er lagt op til en både konstruktiv, faglig og global debat, og der vil være forplejning og rig mulighed for at netværke.

Arrangementet er gratis – men tilmelding er nødvendigt.