Innovativ filmproducer får årets Timbuktu-pris

Pressemeddelse

Årets Timbuktupris-modtager bliver dokumentarfilmproducenten Signe Byrge Sørensen, der i høj grad har været med til at udvikle dokumentarfilmens rolle og placering i dansk u-landsoplysning. Prisen, der er på 100.000 kr., overrækkes torsdag på Folkemødet på Bornholm af Timbuktu Fondens formand, Thomas Ravn-Pedersen.

Signe Byrge Sørensen har været filmproducer i 16 år og stiftede produktionsselskabet Final Cut for Real i 2009.  Hun har stået bag produktioner i Sydafrika, Zimbabwe, Senegal, Thailand og Argentina og er senest blevet kendt som den ihærdige producent bag filmen ”The Act of Killing”. Filmen, der er instrueret af Joshua Oppenheimer, har vundet en stribe internationale filmpriser og har været Oscar-nomineret, fordi den gennem sin eksperimenterende form har bragt en skjult tragedie i Indonesien frem i lyset.  Den vises senere torsdag aften på folkemødet, hvor Signe Byrge Sørensen deltager i en debat om den.

Timbuktuprisen er i sin natur et arbejdslegat, der skal muliggøre nye projekter, og det har yderligere bidraget til valget af Signe Byrge Sørensen, at hun for tiden arbejder på en ny dokumentarfilm efter idé fra IMS (International Media Support) om oprøret i Syrien sammen med syriske filmfolk i eksil. Den tager udgangspunkt i fem unge citizen journalists, der dækker begyndelsen af den syriske revolution i deres by, og hvad udviklingen så senere viser.

“Med valget af Signe Byrge Sørensen får vi både lejlighed til at støtte en virkelig sej, dygtig og eksperimenterende producer med engagement i udviklingslande og for at sætte fornyet fokus på udviklingen i Syrien,” siger Timbuktu Fondens formand Thomas Ravn-Pedersen. “Vi er spændt på at følge filmprojektet og har store forventninger til, hvad der kommer ud af det.”

Tre kandidater var nomineret til prisen i år, udvalgt af en jury, der består af Jan Kjær fra Nairobi-klubben, Lotte Dahlmann fra Dansk Journalistforbund og Kirsten Lund Larsen fra Timbuktu Fonden. De tre var foruden Signe Byrge Sørensen fotografen Jan Grarup og journalist Peter Bengtsen.

Om Fonden

Prisen har været uddelt siden 2009 og er indstiftet af Timbuktu Fonden, der blev oprettet i 2008 på initiativ af u-landsjournalist og forfatter Jørgen Harboe i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. Fondens formål er at skabe basis for kritisk udvikling og nytænkning af journalistik om udviklingslande og globale udviklings- og ressourcefordelingsspørgsmål.

Fondens navn er inspireret af det gamle Timbuktu, der var et oplyst, åbent og videbegærligt samfund orienteret mod omverdenen. Læs mere på Timbuktu Fondens hjemmeside

Om overrækkelsen

Prisoverrækkelsen finder sted  i Det globale Telt, torsdag d. 12. juni kl. 18.30

Presse

For pressehenvendelser kontakt venligst Fondens sekretær, Anni Skov – mobil 22 41 98 20.