Timbuktu Prisen 2024
Vinder: 100.000 kroner
Er det dobbeltmoralsk at gøre det lettere for indiske og filippinske sundhedsarbejdere at blive ansat i Danmark? Er der risiko for at Danmark er med til at dræne Filippinerne og Indien for sosu’er, som landene selv har brug for? Det er nogle af de spørgsmål projektet ’Uden ansigt’ vil komme ind på.
”Projektet sætter kritisk spotlight på ulige magtbalancer mellem forskellige lande, når det gælder import og eksport af arbejdskraft – samtidig med, at vi skal møde de kvinder og familier, der drømmer og håber på et bedre liv.”
Sådan begrundede bestyrelsesformand Thomas Ravn-Pedersen valget af årets vinderprojekt, da han onsdag d. 11. september overrakte Timbuktu Prisen 2024 til journalisterne Siri Franceschi og Emilie Lærke. Eventet fandt sted ved Sygeplejeskolen på Københavns Professionshøjskole i nordvest.
Duoen fik 100.000 kroner for et kommende portræt- og reportageprojekt, der skal sætte ansigt på sundhedsarbejdere og kvinder fra Indien og Filippinerne, som overvejer at migrere til lande som Danmark for at imødekomme en stigende efterspørgsel efter arbejdskraft i pressede sundhedssektorer.
Prisvinderne understregede, hvordan den journalistiske mission er ”at give stemme til de mennesker, som i danske medier ofte reduceres til at blive beskrevet som “arbejdskraft”, som en “ressource”, en “vare” eller et par ’varme hænder’.”
Det var en eftermiddag fyldt mede både faglighed og fejring og med bred deltagelse fra særligt den sundhedsfaglige sektor. I paneldebatten blev det globale perspektiv forenet med det lokale i en intens diskussion om ansvar og etik, når det gælder rekruttering fra lande med udfordrede sundhedssystemer og mindre transparente velfærdsstrukturer.
Læs hele Thomas Ravn-Pedersens tale her.